Home

 
 
HoedGekruid vzw

(HoedGekruid vzw, socio-culturele artistieke organisatie)

                                                                                                                                

 

 

 

Op een dag, zomaar een dag in Albanië, zoek ik een fiets. Om op slingerwielen cirkels te malen in Shkoder, een zalig rustige Albanese grensgemeente. Shkoderianen zelf houden van fietsen. Met velen én gezwind pedaleren ze door de straten van Shkoder. Ik kuier maar wat rond op mijn vierkante voeten. In de hoop ergens een fiets van iemand te kunnen ontlenen. Bij een fietsenmaker misschien? Kijk daar is er eentje. Ik praat, maar kan me niet verstaanbaar maken. De fietshersteller roept er hulp bij. Op het eerste zicht een Albanees die goed Engels spreekt. Nee toch? Een Belg van Albanese afkomst. Eklin woont al negen jaar in Sint-Niklaas. Hij nodigt mij uit naar het lokale cafeetje. We drinken een pint en vervolgens een Fernet met straffe koffie... "Gaan we iets eten", vraagt Eklin. Zelf staat hij op het punt om met de wagen terug naar België te rijden. We stappen een cafésnackbar binnen. Eklin bestelt de maaltijd. Hij verorbert haastig zijn lunch. Nu moet hij er vandoor. De auto in voor een rit van om en bij de 2000 km richting Belgenland. Ik blijf na de maaltijd nog even hangen.

Een man komt binnen, plaatst zijn krukje tegen de muur, doet zijn zonnebril af en legt die netjes op tafel. Ook hij bestelt iets te eten. Zijn hoed, die houdt hij op. Hij zit aan het muurtafeltje, recht tegenover mij. Een beetje oud, een beetje krukkemikkig stram, met een strakrimpelige huid, die man, verborgen onder een stokstijf gestreken hemd. Toch voldoende kracht én beweging in de hand om zijn maaltijd te kruiden...

Zout en peper strooien, niet in de wonde van oud zijn. Dat doet hij nu. Zout en peper op zijn 'versgeboren' rijstmaaltijd. Nauwgezet de hoeveelheid peper in de gaten houden. Dat doet hij. Zijn zonnebril heeft hij niet voor nodig voor deze nauwkeurige bestrooiing.

Ik klik.
Een beeld is bevroren.
HoedGekruid is geboren.
Op 3 augustus 2006 om 11.47 uur.

 
FranÁais English Nederlands
HoedGekruid
Naar Boven >