11 oktober: het Betere Boek

 

 HoedGekruid vzw nodigt uit voor:

 

 

Op zaterdag 11 oktober zet het Willemsfonds met de vierde editie van Het Betere Boek de Nederlandstalige literatuur volop in de schijnwerpers. Fictie, non-fictie en poëzie van eigen bodem komen een dag lang aan bod via interviews met en voordrachten van toonaangevende Nederlandstalige auteurs, van gevestigde waarden tot veelbelovende debutanten.

Het Willemsfonds, een socioculturele vereniging met een hart voor de Nederlandse taal, lanceert vandaag het volledige programma van het festival, samen met de vernieuwde website www.hetbetereboek.be.

Een dag vol literaire hoogstandjes

Zowel in het Liberaal Archief als in het Geuzenhuis kan je op 11 oktober vanaf 11 uur terecht voor de nieuwe boeken van een aantal ‘oude rotten in het vak’. Kleppers als Erwin Mortier, Dimitri Verhulst, Ann De Craemer, Tom Lanoye, Paul Mennes, Griet Op de Beeck, Herman Brusselmans, Margot Vanderstraeten,… hebben het in boeiende gesprekken over hun recentste werk. Het resultaat is een volstrekt unieke inkijk in zowel de verbeeldingswereld als het schrijfproces van de beste auteurs uit de Lage Landen.

Sporen van front en achterland

Het Betere Boek duikt dit jaar niet in het schrijfverleden van één te gedenken Vlaams auteur, maar kijkt via hedendaagse schrijvers naar historische en menselijke gebeurtenissen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op 11 oktober wordt ‘14-18’ cultureel en literair herdacht. Onder andere Tom Lanoye, Erwin Mortier, Marijke Libert en Jan Vantoortelboom geven het publiek een inkijk in verhalen van mensen en hun persoonlijke visie en interpretatie bij conflicten zoals de Groote Oorlog. Naast lezingen en interviews, is er een tentoonstelling met unieke foto’s van 100 jaar geleden en is het Kramersplein gehuld in een muzikaal oorlogsrepertoire.

Een nieuwe lichting rekruten
Veelbelovende, Nederlandstalige debutanten krijgen een extra duwtje in de rug via De Bronzen Uil, de prijs voor de beste Nederlandstalige debuutroman van 2014. Begin september maakt de organisatie de namen van de 9 genomineerden bekend. Deze negen debutanten krijgen allemaal een plaats op het podium van Het Betere Boek. Op 11 oktober maakt de jury - onder leiding van Jos Geysels - bekend welk ‘jong’ talent Ineke Riem, winnares van De Bronzen Uil in 2013, opvolgt.

Kortom: het Willemsfonds bezorgt alle geïnteresseerde lezers een bombardement aan auteurs, boeken, leesvoer en inspiratie voor lange, donkere wintermaanden. Met de hulp van onze partners, Geuzenhuis, Liberaal Archief,  boekhandel Walry en HoedGekruid vzw vormen we Gent op 11 oktober om tot het epicentrum van de Nederlandstalige literatuur.

FranÁais English Nederlands
HoedGekruid
< Naar Boven >