van 05/10 t.e.m. 24/10: expo '"grootste manifestatie ooit"

 
Hoedgekruid vzw

i.s.m. het Masereelfonds e.a.

nodigt uit:
   
een expo

" 30 jaar terug:
     de grootste manifestatie ooit te Brussel "
 

Tentoonstelling over verleden en heden in kader van ‘time to go’ campagne

in het kader van de vredesmaand oktober 2013 (alle activititeiten vindt u HIER)

Van 5 oktober tot 24 oktober 2013, in Gemeenschapscentrum De Markten

OPENING: zaterdag 05 oktober om 17.30u     

30 jaar geleden stapte de grootste manifestatie ooit door Brussel (voor alle duidelijkheid, zelfs groter dan de witte mars). De betoging was gericht tegen de plaatsing van nieuwe atoomwapens in België. De toenmalige regering leverde haar bijdrage aan de geloofwaardigheid van de democratie door dit massale protest zomaar naast zich neer te leggen. Vandaag wordt er weer gepraat over de modernisering van de kernwapens. Wij willen het anders en zeggen: 'de kernwapens de wereld, uit, te beginnen met België'.

Deze tentoonstelling blikt terug op de mobilisering van 30 jaar geleden, hervertelt het verhaal van Nagasaki en Hiroshima (waar atoomwapens effectief gebruikt werden) en toont hoe kunstenaars denken over kernwapens. 

De tentoonstelling  is gratis te bezichtigen in de traphallen en overlopen van Gemeenschapscentrum De Markten, Oude Graanmarkt 5 te 1000 Brussel van 9u ’s morgens tot 23u van 5 oktober tot 24 oktober.

Een interessante brok geschiedenis,  een portie nostalgie voor wie toen mee betoogde en vooral een oproep: “de kernwapens zijn immers de wereld nog niet uit!”

De tentoonstelling gaat open op zaterdagavond 5 oktober 2013, om 17u30, als afsluiter van de tweetalige vredesconferentie ‘Time to Go, kernwapens de wereld uit’ . Deze vredesconferentie brengt in drie sessies de gevaren van kernwapens en kernbewapening weer onder ogen, bestudeert het probleem van proliferatie (verspreiding) en ontmanteling van het kernwapentuig en debatteert over de positie van België in het debat over (wereldwijde) kernontwapening.

Bovendien zijn er twee interessante randactiviteiten i.k.v. deze tentoonstelling, telkens in de ‘witte zolder’ van De Markten.

Op donderdag 10 oktober om 20u spreekt Luc Barbé over ‘België en de bom’. Hij overschouwt de rol die België gespeeld heeft, zowel bij het leveren van het noodzakelijke uranium nodig om de eerste kernbommen te bouwen, als zijn rol bij de verspreiding van kernwapens doorheen de wereld. Luc Barbé is industrieel ingenieur.

Op woensdag 26 oktober om 20u leidt Manu Riche de vertoning van zijn film ‘Snake Dance’ in  ‘Snake dance’ wandelt doorheen het verhaal van de eerste atoombom. Het is echter geen geschiedenisles, maar wel een reflectie waarbij de vraag hoe het zo ver is kunnen komen centraal staat. In avant-première wordt ook het boek  ‘Snake Dance’ (een boek over de film en veel meer) van Patrick Marnham voorgesteld. Voertaal van deze avond is Engels.

Deze tentoonstelling heeft een rechtstreeks verband met de campagne ‘Time to go, kernwapens de wereld uit, te beginnen met België’. Eén van de hoogtepunten van deze campagne is  de happening ‘time to go’ op zondag 20 oktober om 14 aan het Jubelpark, Brussel. Met optredens van Jaune Toujours, James Deano en Helmut Lotti.

De tentoonstelling en randactiviteiten kwamen tot stand in een brede samenwerking tussen Anjer, CNAPD, CSOTAN, HoedGekruid vzw, Intal,  LEF-FGE, Masereelfonds, Pax Christi Vlaanderen, Vrede en Wereldwerkgroep De Markten, en met dank aan AMSAB, DACOB, Mondaneum.

 

 28 jaar geleden: fakkeltocht voor de vrede

 

 

 

 
FranÁais English Nederlands
HoedGekruid
< Naar Boven >